« Back to Print Solutions

IT Konsolidasyon ve Sanallaştırma



Bilgi işlem departmanlarındaki hızlı büyüme, artan iş yükü , öngörülemez ihtiyaçlar BT yöneticilerinin sanallaştırma teknolojilerini düşünmelerine neden olmaktadır. Sanallaştırma, fiziksel ortamda bulunan sistemleri mantıksal bir yapı içerisine taşımaktır. Sanallaştırma; günümüzün X86 bilgisayarlarının çok sayıda işletim sistemi ve uygulamalarla çalışmasını mümkün kılarak, altyapınızı daha basit ve daha etkili hale getirmektedir.

Uygulamalar daha hızlı, performanslı ve kullanılabilirlikleri artıyor. Operasyonlar otomatik hale geliyor; bu durum da BT alanında uygulamanın daha kolay, sahip olmanın ve yönetmenin daha az maliyetli olmasıyla sonuçlanıyor. Sistem odalarında bulunan sunucuların, yer, güç tüketimi, bakım, yönetim ve sistem soğutma maliyetlerinin minimize edilmesi açısından sanallaştırma teknolojileri ideal bir çözüm haline geliyor.

Azur Bilişim uzmanları, konsolidasyon ve sanallaştırma kapasite planlama araçlarını kullanarak, yeni nesil data center ortamlarına geçişleri kolaylaştırmak ve değişen iş ihtiyaçlarını otomize ederek kaynakların verimini artırarak maliyetleri azaltmaktadır.

Çözümlerimiz

Tek bir fiziksel sunucu üzerinde onlarca sanal sunucu çalıştırılması ve hızlı yeni sunucu eklenmesi,
Sunucu üzerindeki atıl kaynakların kullanılması ve optimize edilmesi,
Gelişmiş dinamik kaynak yönetimi,
Yeni bir sunucu eklemek ve çıkartılmak istendiğinde ek maliyet gerekmemesi,
Sunucu sanallaştırma ile enerji verimliliğini arttırarak ve daha az donanıma ihtiyaç duyarak sermaye ve işletme maliyetinizi düşürün.
Olağanüstü durum kurtarma çözümlerini kullanarak, sanallaştırılmış altyapınız için iş sürekliliğini ve olağanüstü durum kurtarma özelliklerini geliştirin,
Sunucu donanım maliyetlerinin büyük oranda düşürülmesi,
HP Proliant ve Blade serverlar ile tam uyumluluk, fizikselden sanala kolay geçiş
Bulut Mimari uyumluluğu.

Sunucu Sanallaştırma
Sanal Sunucu, Bir veya Birden Fazla donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Oluşturulan her bir Sanal sunucu birbirinden bağımsız ve dedicated bir sunucu gibi çalışır. Kendine ait disk alanı, IP adresi, hafızası, uygulamaları ve konfigürasyon dosyaları vardır. Sistem işleyişi olarak normal bir sistemden herhangi bir farkı yoktur.

Sunucu Sanallaştırma Projelerinizde Microsoft Hiper-V , Vmware ve Citrix gibi sektörde babul görmüş firmaların çözümlerini sunmaktayız.

Masaüstü Sanallaştırma (VDI)
Sanallaştırma sistemi ile aynı mantığa sahiptir. Sanallaştırılmış platform üzerinde sunucu yerine masaüstü sistemlerin çalıştırılmasıdır. Masaüstü sistemlerin sunuculardan çok olması nedeniyle her bir sanal PC’nin elle yaratılıp yönetilmesi efektif bir yöntem değildir. Bunun yerine bu görevleri otomatize eden uygulamalar tercih edilmektedir.

Kullanıcı bilgisayarlarının kolay yönetilebilmesi için genelde sistem üzerinde bir ya da birkaç temel imaj yaratılır ve sanal masaüstü sistemine bu imajlar tanımlanır. Sanal bilgisayarlar bu imajları baz alan sistemler ile disk üzerinde fazla yer kaplamadan çalışırlar. Citrix tek bir imajdan boot yöntemini, vmware ise aynı imaja map edilen ve sadece değişenleri kaydeden yöntemi kullanır. Sistem üzerinde genel bir değişim gerektiğinde (mesela bir uygulamanın değişitirilmesi ya da yükseltilmesi) ana imaj üzerinden yapılan güncelleme ile bağlı tüm sistemler güncellenmiş olur.

Uygulama Sanallaştırma
Uygulama sanallaştırması Publishing ve Streaming olarak iki türlü yapılmaktadır.

Publishing yöntemi temel olarak uygulamanın ayrı bir sunucu üzerinde çalıştırılıp kullanıcı ekranına sadece uygulamanın ara yüzünün getirilmesidir. Böylece uygulama görüntülendiği istemcinin işlemci ve bellek kaynaklarını kullanmadığı gibi istemci bilgisayarın işletim sisteminden de bağımsızdır. Uygulama üzerinde çalıştığı sunucunun performansında çalışır. Uygulamayı kullanan istemcinin türünün (ince istemci, masaüstü pc, vb..) performansa etkisi bulunmaz. Publishing yöntemi yaygın olarak Microsoft Terminal Services ve Citrix XenApp uygulamaları ile sunulmaktadır.

Streaming yönteminde ise uygulama bir paket haline getirilir ve kullanıcı uygulamayı çalıştırdığında, kullanıcı bilgisayarının işletim sistemi yerine önceden tanımlanmış olan sandbox adı verilen sanal işletim sistemi üzerinde çalıştırılır. Kullanıcı sistemi üzerinde herhangi bir registry ya da konfigürasyon kayıdı yazılmaz, uygulamanın standart dizinleri kullanıcı bilgisayarı üzerinde yaratılmaz. Bu mimari bir bilgisayara aynı anda yüklenemeyecek uygulamaların (Office 2007 ve Office 2010) problemsiz bir şekilde çalışmalarına olanak sağlar . Streaming yönteminde uygulamalar istemci bilgisayarın işlemci ve belleğini kullanır ve bu nedenle ince istemcilerin kullanımı için uygun değildir. Uygulamaların performansı çalıştırıldıkları bilgisayarın donanımına göre değişiklik gösterir. Streaming yöntemini kullanan uygulamalar Citrix Xen App ve vmware ThinApp’tır.

Uzman kadromuzla Microsoft Hyperv, Vmware ve Citrix çözümleri ile sunucu konsolidasyon, masaüstü ve uygulama sanallaştırma proje hizmetleri vermekteyiz.